Callant Cup 2016 wedstrijddag 2

Zaterdag 19 november 2016: Fudji Yama heren in Gent

Waar waren we ook weer gebleven na de eerste wedstrijddag van onze herenploeg? Wel, bij een bescheiden resultaat van 1 overwinning, 1 gelijkspel, 1 nipte nederlaag op technische punten en 1 nederlaag. Daarmee stond het team op een voorlopige 5de stek op 8 in de rangschikking.
Met nog drie ontmoetingen op de kalender waren we aan onze reputatie als daler uit 2de klasse eigenlijk wel verplicht om nog zoveel mogelijk uit de brand te slepen om de kloof van reeds 3 punten op de kopgroep van 4 teams te trachten te dichten. Het podium leek ver weg, dat hadden we eigenlijk niet meer in eigen hand, zelfs al zouden we alles winnen op dag 2. We kregen immers nog maar 1 ploeg te bekampen die voor ons stond in de ranking.
In ons voordeel sprak natuurlijk wel dat we deze keer de Casse-broertjes konden inzetten, die de week voordien nog in het buitenland vertoefden.

De eerste actie kwam er tegen Judoclub Boechout en Mikey (-60kg) mocht de spits afbijten tegen Jan-Michiel Dom. Mikey bracht het betere judo maar slaagde er niet in te scoren en kreeg in tegendeel een strafpunt tegen door in de mouw te grijpen. Toen hij na verloop van tijd als eerste fysiek leek te verzwakken zag het er even niet zo goed uit, maar net toen pakte hij uit met een schouderworp die doorkwam en kon vervolgens zijn tegenstander in houdgreep nemen. Junior (-66 kg) ging op dit elan verder tegen Ruben Van der Sanden, kreeg ook een eerste schrikmomentje te verwerken toen hij een yuko incasseerde na uchi mata, maar scoorde even later met dezelfde worp een knaller van een ippon. Steven (-73 kg) had op wedstrijddag 1 blijkbaar alle roest uit zijn lichaam kunnen schudden want hij ging als een speer van start, de eerste aanval tegen Johan Augustinus was al meteen goed voor wazari door yoko tomoe nage gevolgd op de grond door een armklem om de klus helemaal af te maken. Ken nam de -81kg voor zijn rekening tegen Bert Hoedemakers en gaf zijn tegenstander geen adempauzes, Ken zette de ene aanval na de andere in en scoorde 2 yuko’s en 2 wazari’s. Daarmee stond het al 4-0 en was de eerste overwinning van de dag al verzekerd. Matthias (-90kg) dikte de score nog aan na een vrij eenvoudige zege tegen Jeroen Sneppe. Michiel (+90kg) had tenslotte de kans om er een perfecte 6-0 van te maken maar daarvoor moest hij voorbij de boomlange Raf Heylen, wat palmares betrof de zwaarste klepper in de line-up van Boechout. Het werd een gelijkopgaande kamp, maar op een heupworp ingezet door Michiel kon Heylen hem op de grond in een houdgreep nemen. Uitslag: Boom – Boechout 5-1, een mooie start.

De volgende tegenstander was Kiawazu Kwai Deinze. Dit maal was het Robin (-60kg) die als eerste mocht aantreden tegen Raf Goossens en hij deed dat keurig met een snelle overwinning via houdgreep. Wim was de volgende en hij moest de strijd aangaan tegen Björn Rogge, ooit tweemaal Belgisch kampioen bij de jeugd een tiental jaar geleden. Het woord strijd was zeker van toepassing en het was Wim die keer op keer in het defensief gedrongen werd. Hoewel hij dapper weerstand bood en op overnames mikte kreeg hij een wazari en 2 yuko’s tegen. Hij kon nog ontsnappen uit een houdgreep en op een overname leek hij volgens heel Fudji Yama te scoren, maar de scheidsrechter deed of zijn neus bloedde. Bij de scheids was dit figuurlijk, bij Wim stroomde het bloed even later wel degelijk uit zijn neus waardoor er een verzorgingspauze ingelast werd die vooral Rogge goed uitkwam want Wim scheen de betere conditie te hebben. Tenslotte verloor Wim toch nadat hij slecht op de schouder neerkwam en de strijd helaas moest staken. Ken ging daarna de mat op in de -73kg en maakte korte metten met Simon De Moerloose na een snelle ippon op offerworp. Voor zijn eerste optreden mocht Jeroen (-81kg) al onmiddellijk de borst natmaken want zijn opponent Gill Holvoet was ook iemand met naam en faam en bovendien een stukje zwaarder dan Jeroen. Maar Jeroen ging onbevreesd te werk en na een eerste studieronde werd het duidelijk dat hij de overhand had. Hij viel aan met verschillende technieken die Holvoet maar ternauwernood kon ontwijken. Jeroen bleef komen en Holvoet kon daar maar een paar flauwe tegenaanvallen tegenover zetten. Het was dus wachten op strafpunten maar tot grote consternatie van de Boomse bank zag de scheidsrechter daar geen reden toe. Jeroen maakte het dan maar zelf af met een mooie ippon op overname. Matthias had weinig problemen met Milan Schollier en scoorde snel ippon op uchi mata. Als laatste mocht Cristoph (+90kg) het strijdperk in tegen Jonas Van Seymortier en tekende hij voor de omkeerbeweging van de dag en een mooie zege via houdgreep: Boom – Deinze 5-1.

Intussen was het al duidelijk geworden dat de vier teams die bovenaan het klassement stonden niet goed bezig waren en dit speelde in de kaart van Fudji Yama. Plots scheen een podiumplaats toch nog tot de mogelijkheden te behoren, maar dan moest de laatste wedstrijd tegen Banzai Nazareth wel gewonnen worden. De spanning begon bij iedereen te stijgen en de aanmoedigende decibels van de supporters gingen de hoogte in. Robin startte tegen Jasper Vandenheede, onlangs nog brons op de Flanders cup. Robin was blijkbaar onder de indruk van de omstandigheden, want hij vergat de overnames op seoi nage waar Ken en Guy op training zo op hameren, hij kreeg er nochtans de kansen voor. Uiteindelijk belandde Robin in houdgreep. Tom (-66kg) kreeg bij zijn eerste optreden van de dag tegen Jarne Van Vlierberghe dus meteen al wat druk op de schouders. Maar Tom liet zich niet kennen, scoorde wazari op zijn favoriete techniek en kon afmaken op houdgreep. Steven ging opnieuw als een sneltrein van start en scoorde meteen yuko tegen Vermeersch. Misschien voelde ook hij de spanning, want even later, hoewel hij duidelijk domineerde, maakte hij een fatale fout in een flitsende schakeling door het been van Vermeersch te grijpen. Hoewel dit vroeger een geldige techniek was, wordt het nu bestraft met een verliesmatch. Pech voor Steven! Het was aan Jeroen om de bordjes opnieuw in evenwicht te brengen en dat deed hij met glans. Jeroen wierp zijn tegenstander Bavo Mortier met een spectaculaire sode tsuri komi goshi plat op de rug. Matthias had ook weinig problemen met Maarten Bogaert, met een fantastische beenveeg ging zijn opponent onderuit. Wat de scheidsrechters bezielde om hier maar een wazari in te zien, zal altijd een mysterie blijven. Even later maakt Matthias de kamp dan maar af met een verwurging. Raf was de laatste kamper van Fudji Yama en hij mocht niet verliezen met ippon om de kansen op een podiumplaats gaaf te houden. Maar verliezen was het laatste dat Raf in gedachten had. Hij had zijn tegenstander Ronny Bekaert bij eerdere kampen bestudeerd en hij had zijn plannetje klaar. Al bij de eerste actie knalde Raf Bekaert bijna door de mat en verzekerde hiermee de overwinning: Boom – Nazareth 4-2.

Met drie overwinningen op deze wedstrijddag was de sfeer natuurlijk uitgelaten en toen de bevestiging kwam dat Fudji Yama op een waardige 3de plaats in 3de Afdeling A was geëindigd en iedereen een mooie medaille naar huis kon nemen, was het dringend tijd om dit met een goed glas te gaan vieren!

Zondag 20 november 2016: Fudji Yama dames in Gent

Onze meisjes hadden na vier nederlagen op de eerste wedstrijddag natuurlijk geen kans meer om op het podium te eindigen. Maar dat was ook nooit het doel geweest na de onverwachte promotie naar 1ste Afdeling. Waar wel nog op gemikt werd was het behalen van enkele overwinningen en liefst geen degradatie. Wat dat laatste betreft was er betrekkelijk goed nieuws, aangezien Sporting Neerpelt alsnog forfait gaf voor deze wedstrijddag. Hoewel iedereen uiteraard liever op de mat had gewonnen van Neerpelt, was dat toch al 1 van de 2 degradatieplaatsjes dat was ingevuld.

Net als de heren de dag voordien moest er allereerst aangetreden worden tegen Judoclub Boechout, toch een wedstrijd met een klein beetje extra pigment aangezien dit Shari’s vroegere club was. Het was aan Nerea (-57kg) om de eerste confrontatie winnend af te sluiten en dat deed ze ook tegen Inge Denis na houdgreep. Zoë die gewicht had moeten bijwinnen om in de -63 kg aan de slag te kunnen gaan stond tegenover Maaike Laeremans, een geroutineerde tegenstandster die er alles aan had gedaan om van haar normale gewichtsklasse -70kg te kunnen zakken naar -63kg. Het verschil aan gewicht tussen beiden uitte zich in een verschil aan kracht en Zoë had het moeilijk in deze partij. Hoewel ze dapper knokte en onder meer nog uit een houdgreep ontsnapte, liep ze uiteindelijk tegen een nederlaag aan. Voor Shari (-70kg) was er een speciale kamp weggelegd tegen haar vroegere trainster Els Augustinus. Augustinus startte sterk maar al gauw domineerde Shari en Augustinus kreeg 2 strafpunten. Bijna kon Shari haar ex-clubgenote in houdgreep nemen maar ze kon ontsnappen. Eigenlijk had Augustinus nog bijkomende strafpunten kunnen krijgen maar de scheidsrechter was erg mild voor haar. Op het einde gaf die scheidsrechter nog een yuko score tegen Shari wat voor enige Boomse animositeit zorgde, maar gelukkig annuleerden de beide andere scheidsrechters deze beslissing. Shari won dus op strafpunten. Amber (+70kg) zette snel druk op Joke Vandenbroucke en wierp haar in ippon. Klus geklaard, dus? Neen, want de scheidsrechters corrigeerden naar wazari. Pech voor Amber die ondertussen wel Vandenbroucke had losgelaten nadat ze die na de worp in houdgreep had! Een stress momentje volgde, maar gelukkig kon Amber alles nog eens dunnetjes overdoen en met een offerworp nogmaals ippon scoren. Daarmee was de wedstrijd al gewonnen voor Fudji Yama, en kon Kato (-52 kg) met gerust hart haar Interclub debuut maken tegen Nathalie Brenard (3 maal brons op het BK en provinciaal trainster). Kato verloor weliswaar, maar kon weer op een nieuwe ervaring prat gaan. Daarmee begon de dag goed voor onze meisjes die hun eerste overwinning boekten: Boom – Boechout 3-2.

Met JC Evergem stond er een stevige nieuwe tegenstander te wachten. Marlies (+70 kg) kreeg de taak de sterke Vicky Verschaere, die kan reeds kan pronken op 3 Belgische medailles, partij te geven. Marlies viel een aantal keer aan maar Verschaere aasde op een overname en slaagde erin Marlies vervolgens met houdgreep te verslaan. Hanne (-52kg) ging furieus van start tegen Jolien Switzynck, ook drievoudig Belgisch medailliste, en hield haar aanvallen vol tot ze Switzynck met ippon versloeg. Emilie (-57kg) moest het opnemen tegen Berthe Bonne en begon goed door yuko te scoren met uchi mata, maar kreeg later tweemaal wazari tegen via diezelfde worp. Jammer! Zoë kreeg ook een Bonne tegen zich, Friedl, en had het daar behoorlijk lastig mee. Zoë kreeg een yuko tegen en kon nipt uit een houdgreep ontsnappen. Haar eigen aanvallen kwamen jammer genoeg niet door en even later werd ze na een nieuwe yuko tegenscore definitief in houdgreep genomen. Anke (-70kg) tenslotte had geen tegenstandster en mocht afgroeten. Teleurstellend ging deze wedstrijd verloren: Boom – Evergem 2-3.

De laatste ontmoeting was tegen JS Merelbeke, een van de favorieten voor de eindzege in de reeks door de inzet van hun twee internationals Mina Libeer en Hanne Noyen. Marlies (-70kg) moest het als eerste opnemen tegen 5de Dan Nathalie De Pauw! Ze liep twee maal tegen een overname aan en moest het onderspit delven. Anke (+70kg) trad aan tegen Delphine Lucas en hoewel ze het meest actief was had ze de nodige moeilijkheden om te scoren. Lucas incasseerde wel strafpunten voor passiviteit maar om te scoren was Anke net niet snel genoeg. Ze kreeg wel een goede kans om een armklem aan te zetten, maar Lucas wriemelde daar nog net uit. Anke won op shido. Hanne (-52 kg) maakte vervolgens snel werk van Van de Vyver en won met wazari gevolgd door houdgreep. Toen bracht Merelbeke de zware kanonnen in stelling. Nerea (-57kg) mocht het proberen tegen Hanne Noyen en viel in haar eigen stijl voortvarend aan maar met een routinier als Noyen loop je dan soms tegen een offerworp aan, wat gebeurde. Emilie (-63kg) mocht proberen beter te doen tegen Mina Libeer maar ook zij moest haar meerdere erkennen. Ze hield het langer uit dan Nerea, probeerde het eerst met beenvegen maar op een zwakke aanval liep ze bijna tegen een verwurging aan. Nadat ze nog een strafpunt tegen kreeg werd ze geworpen en door Libeer in houdgreep genomen. Ippon was het eerste verdict maar dat werd gecorrigeerd tot wazari net als bij Amber tegen Boechout. Maar in tegenstelling tot Amber had Libeer haar houdgreep netjes vastgehouden en toen de correctie kwam won ze dus op houdgreep. Eindstand: Boom – Merelbeke 2-3.

Daarmee werd de Interclubeditie 2016 door onze damesploeg afgesloten met zes 2-3 nederlagen en een 3-2 zege en dat bleek belangrijk! Fudji Yama eindigde immers met dezelfde punten als Boechout maar met meer technische punten en daardoor kon het behoud in Eerste Afdeling verzekerd worden. Na een groepsknuffel van de meisjes werd dus ook deze dag even later met een stevige slok afgesloten.

We vinden altijd wel een reden natuurlijk ;-)

Vochten dit weekend mee:

Dames: Hanne Van Roeyen, Kato Robbroeckx, Emilie Bielen, Nerea Fordel, Zoë Dierickx, Marlies Heirstraete, Shari Stroeckx, Anke Verelst en Amber Hadermann. Coach: Guy Wils en Stijn Cools

Heren: Robin De Wael, Mikey Smet, Wim Dekesel, Tom Dekesel, Thomas Junior Michiels, Ken Kennes, Steven Peersmans, Jeroen Casse, Wouter Van Roeyen, Matthias Casse, Michiel Wils, Christoph van Camp, Raf Moeremans. Coach: Guy Wils

TFO

 

FOTO’S via Ann Mampaey:

Wedstrijddag 2 Heren Calant Cup 2016

Wedstrijddag 2 Dames Calant Cup 2016

 

Advertenties