Vlaams Kampioenschap 2018

Op het recent Provinciaal kampioenschap waren 9 jonge krachtpatsers van Fudji Yama erin geslaagd zich te plaatsen voor het Vlaams niveau. Afgelopen weekend verdedigden 7 daarvan hun kansen daadwerkelijk, aangezien Mo Mats jammer genoeg geveld was door ziekte en Tibe Stes wegens familievakantie niet kon deelnemen.

Bij de meisjes U18 moesten Nore Van Den Bergh (-57kg) en Evy Janssen (-44kg) vrijwel gelijktijdig de mat op. Nore kwam uit tegen een West-Vlaams meisje dat op papier niet onhaalbaar leek. De realiteit diende zich echter anders aan, Nore’s tegenstandster maakte immers goed gebruikt van het feit dat ze een kop groter was en slaagde erin Nore vaak goed in de nek te pakken, neer te drukken en zo onder controle te houden. Het werd een slopende kamp waarin Nore wel scoorde maar niet kon afmaken, en helaas ook niet de 3 kansen op armklem kon verzilveren die zich aandienden. Na enkele minuten in golden score kon Nore een ultieme versnelling van het andere meisje niet meer volgen en werd ze ippon geworpen. Aangezien haar tegenstandster, wellicht nog moe van het gevecht tegen Nore, haar volgende kamp niet kon winnen, betekende dit meteen het einde voor Nore op het VK.

Evy, nog maar enkele maanden deelnemend aan wedstrijden, kwam uit in een poule van 4 en wist dus vooraf al dat ze een podiumplaats beet had. Omdat er echter één meisje dat aan een internationale competitie deelnam een vrijkaart voor het Belgisch kampioenschap kreeg van de judofederatie, zouden er slechts 3 van de 4 deelnemers doorstromen naar het BK. Als Evy daarbij wilde zijn, moest ze minstens één kamp naar zich toe trekken. Haar eerste partij was tegen een ervaren laatstejaars meisje dat al 2 bronzen medailles haalde op eerdere BKs. Al snel werd ze koud gepakt en kreeg ze een wazari tegenscore. Maar dan rechtte Evy haar rug en trok ze zelf ten aanval. Met een perfect uitgevoerde en krachtige drop ippon bracht ze de bordjes in evenwicht en na herbekijken van de beelden kan gesteld worden dat er het voorbije weekend gelijkaardige situaties zijn geweest waarvoor ippon werd toegekend. Evy bleef aanklampen en was in het staande werk de evenknie van haar tegenstandster, die in het grondwerk wel meer gevaar creëerde. Tenslotte ging ze strijdend ten onder nadat ze met een haakbeweging aanviel en overgenomen werd. In haar tweede kamp tegen een eveneens ervaren judoka met een BK-medaille in haar kast liet ze zich al te snel verrassen en kreeg ze ippon tegen. Ze zette alles op alles in haar derde wedstrijd en ging voluit in de aanval zowel staande als in het grondwerk. Ze domineerde de eerste wedstrijdhelft, nam haar opponente tweemaal (te kort) in houdgreep, dreigde even verwurgd te worden maar ontsnapte en scoorde (volgens alle Fudji Yama-supporters toch) een ippon die maar wazari werd gehonoreerd door de scheidsrechter. Ze was duidelijk op weg om te winnen toen ze moegestreden in de laatste minuut nog niet de verdedigende ervaring kon tonen om alles af te blokken en de kamp dood te maken en alsnog geworpen werd met een genereus toegekende ippon. Brons dus, en als 4de in de poule helaas geen BK voor Evy die niet verwend door de arbitrage wél haar visitekaartje kon afgeven!

Bij de heren U21 kwam Jeroen Casse (-73kg) voor Fudji Yama op de mat. Jeroen, die recent de beslissing nam zijn internationale ambities op te bergen en het rustiger aan te doen, kwam ontspannen op de mat voor zijn eerste partij en maakte er met een flitsende ippon snel een einde aan. Ook zijn tweede gevecht toonde zijn klasse: aaneenschakelend kwam hij voor de dag met een maaibeweging die de tegenstander vloerde zonder score, een poging tot wurging die de tegenstander terug deed rechtstaan, een worp die de tegenstander terug op de grond deed belanden (wazari score), een omkeerbeweging die hem op de rug legde en een houdgreep om het zaakje af te maken. Alles vlot na elkaar zonder zichtbare moeite. In de halve finale moest Jeroen het opnemen tegen een gevaarlijke en snelle eerstejaars. Die viel aan met haakbewegingen en vegen en vooral veel (door de scheidsrechter onbestrafte) stampen. Jeroen wachtte rustig af, probeerde zelf met verschillende technieken aan te vallen en kwam tenslotte met een mooie schouderworp op de proppen die hem de winst bezorgde. Pas in de finale tegen Gaston Rammant, die vorig jaar nog zilver haalde op het BK (terwijl Jeroen verloor voor brons), kwam Jeroen even in de problemen. Hoewel hij in de eerste 20 seconden tweemaal aanviel, kreeg hij het daarna knap lastig met de pakking van zijn tegenstander (die echter zelf niet aanviel). Het was daarom vreemd dat alleen Jeroen een strafpunt kreeg voor onvoldoende aanvallen. Een halve minuut later kwam daar voor beiden een strafpunt bij waardoor Jeroen onder druk kwam te staan en zich niet mocht beperken tot verdedigen, een derde shido zou immers het einde betekenen. Aanvallen dan maar en Jeroen slaagde erin met een felle koshi guruma te scoren. Er waren echter nog 2 minuten te gaan en de dreiging van het 3de strafpunt bleef bestaan omdat Rammant met zijn lange armen de pakking op momenten bleef domineren. Gelukkig kon Jeroen af en toe met een aanval uitpakken en zijn conditie (toch aangetast door zijn recente blessure en door nauwelijks te hebben kunnen trainen) hield het vol tot aan het verlossende eindsignaal! Goud en Vlaams kampioen 2018!

Onze U15 moesten op zondag aantreden en hier hadden we nog vier kandidaten. De neefjes Aymen Boustta en Marouane El Kadi kwamen allebei uit in de categorie tot 42 kg op hun allereerste VK. Marouane was de eerste die aan de bak moest tegen een Vlaams-Brabantse jongen. Hij anticipeerde mooi op een aanval van zijn tegenstander en scoorde wazari. Hij kon helaas tot tweemaal toe de daaropvolgende houdgreep niet vasthouden. In de volgende actie gebeurde alles net omgekeerd, de tegenstander had de betere pakking en slaagde erin Marouane te werpen en even in houdgreep te houden. Gelukkig kon Marouane daar snel genoeg uitwriemelen. De bordjes stonden nu gelijk en elke nieuwe score zou de wedstrijd besluiten. Er volgden spannende momenten en Marouane’s tegenstander die moed had geput uit zijn score scheen iets sneller en uitgeslapener op de mat te staan. Marouane werd geworpen en verloor de kamp. Snel daarna was het Aymen’s beurt tegen een stevige tweedejaars U15 uit Limburg. De start was gelijkopgaand en Aymen probeerde het initiatief naar zich toe te trekken. Hij werd even verrast toen hij er wel in slaagde een aanval te blokkeren, maar zijn opponent mooi schakelde naar een haakbeweging en hem uit evenwicht haalde. Er volgde geen score omdat de Limburger Aymen’s been had gegrepen. Daarna probeerde Aymen het met vegen en benenwerk maar hij kon niet scoren omdat de Limburger wel erg voorovergebogen de aanval afhield maar daar jammer genoeg niet voor bestraft werd. Spijtig genoeg liep Aymen vervolgens twee keer kort achter elkaar op identieke wijze op een schouderworp van zijn tegenstander en ook hij verloor. Omdat de beide tegenstanders van onze jongens hun volgende kamp verloren, mocht geen van de twee herkansen en helaas bleef hun optreden op het VK dus beperkt tot één gevecht. Jammer, want voor beiden bleef het gevoel hangen dat er meer in had gezeten, dat ze minstens die ene kamp hadden kunnen winnen. Volgend jaar beter dan maar!

Bij de meisjes U15 had Fudji Yama Aicha El Ghazali (-44 kg) en Sarah Siebens (-57 kg). Aicha’s eerste tegenstandster was een zware brok want het meisje had in 2017 nog de provinciale ranking U13 van West-Vlaanderen gewonnen. Aicha ging onbevreesd van start en haar pakking dwong het West-Vlaamse meisje meteen op de knieën. Maar die liet zich geen twee keer vangen en counterde Aicha in een volgende actie en scoorde daarmee wazari. Aicha kon geen vuist meer maken en ging even later opnieuw tegen de grond nadat ze iets te gretig op haar tegenstandster toeliep. De West-Vlaamse zou later zilver winnen, waardoor Aicha mocht herkansen. In die herkansing kwam ze uit tegen een boomlange Oost-Vlaamse. Die beschikte over heel wat kracht en Aicha bleek daar niet tegen opgewassen. Jammer maar zo is judo, net zoals de jongens ’s ochtends mocht Aicha ondervinden dat het VK toch net dat ietsje moeilijker is dan de normale wedstrijden. Sarah was vrijgeloot in de eerste ronde en moest dus zonder studieronde aan de bak tegen een stevige Oost-Vlaamse die in januari nog zilver pakte op het scholenkampioenschap. In een door veel kumikata-werk gekleurde confrontatie slaagde Sarah er erg slim in haar tegenstandster 3 shido’s te laten oplopen en won de kamp (hoewel ze eigenlijk best ook een wazari had mogen krijgen voor een tani otoshi met nog 1 minuutje te gaan). In de halve finale moest ze het opnemen tegen een Nederlandse die uitkwam voor Koksijde. Tegen dat meisje, fysiek sterker dan Sarah, werden de rollen omgekeerd en nu moest Sarah 3 strafpunten incasseren, zij het wel dat de scheidsrechter die iets te gretig uitdeelde. Brons was nog mogelijk, maar daarvoor moest gewonnen worden tegen de Oost-Vlaamse kampioene. Het werd een spannende kamp, niet geschikt voor hartpatiënten. Sarah liep een strafpunt op, maar haar opponente kreeg er even later vrij snel twee achter elkaar voor het ontlopen van het gevecht en naar de grond gaan zonder worp. Sarah probeerde opnieuw tactisch te winnen door een derde shido af te dwingen langs de lijn maar werd zelf uit evenwicht gebracht en geworpen. Ippon tegen en geen bronzen medaille voor de teleurgestelde Sarah, helaas!

Nadat Fudji Yama gedurende vele jaren een mooi groepje naar het BK mocht sturen (sinds 2010 telkens tussen de 4 en de 9 deelnemers), zal Jeroen het ditmaal op zijn eentje moeten klaren en dat helaas net op het moment dat het BK eens dicht bij huis zal plaatsvinden in Deurne . Toegegeven, er was wat pech mee gemoeid, maar toch tijd voor alle jongens en meisjes (en de trainers) om een tandje bij te steken en de opvolging te verzekeren. En niet getreurd Jeroen, de supporters blijven van de partij!

TF

U18

3e Evy

U21

1e Jeroen

Proficiat en op naar de Belgische Kampioenschappen!

27788753_1980448971979107_8500777906204007874_o